Gdy nie ma czasu, by przygotować coś pracochłonnego proponuję taki jednogarnkowe danie.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
- 18 dag słoniny
- 5 małych cebulek
- 40 dag pieczarek
- sól, pieprz, kminek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć w nim słoninę i cebulę. Dodać ziemniaki. Smażyć przez 10 minut. Pieczarki wymyć, oczyścić i osuszyć. W zależności od wielkości pokroić je na pół lub zostawić w całości. Dodać do ziemniaków, wymieszać i dusić przez 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
To danie można podać i na obiad i na kolacje i gdy nagle zapowiedzą się goście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz