poniedziałek, 4 lipca 2011

Ziemniaczana patelnia z pieczarkami

Gdy nie ma czasu, by przygotować coś pracochłonnego proponuję taki jednogarnkowe danie.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • 18 dag słoniny
  • 5 małych cebulek
  • 40 dag pieczarek
  • sól, pieprz, kminek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć w nim słoninę i cebulę. Dodać ziemniaki. Smażyć przez 10 minut. Pieczarki wymyć, oczyścić i osuszyć. W zależności od wielkości pokroić je na pół lub zostawić w całości. Dodać do ziemniaków, wymieszać i dusić przez 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

To danie można podać i na obiad i na kolacje i gdy nagle zapowiedzą się goście.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz