czwartek, 10 lutego 2011

Drożdżówka

Nigdy nie wychodziła mi drożdżówka z prawdziwego zdarzenia. Mówiono mi, że mam za mało siły by dobrze wyrobić ciasto. Aż pewnego dnia koleżanka dała mi przepis na drożdżówkę, której wcale nie trzeba gnieść. Sama rośnie i sama się udaje zawsze doskonała. Z tych składników wychodzi duża blacha przepysznej drożdżówki do szklanki mleka.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 1 ½ szklanki ciepłego mleka
  • 1 kostka margaryny roztopionej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg mąki tortowej

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem, na to pokruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko, roztopiona margarynę i olej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką i odstawić na 8 godzin. Ja robię to wieczorem i odstawiam do rana lub rano i odstawiam do wieczora.
Następnie do masy wsypać kilogram mąki, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można posypać kruszonką. Od razu upiec ok 1 godziny w temperaturze 180 °C. Należy sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło.

Bardzo dobrze drożdżówka smakuje z kruszonką wykonaną według następującego przepisu:

Składniki na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag masła lub margaryny
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Zagnieść kruszonkę. Składniki muszą być dobrze połączone ale sypkie. Posypać ciasto.

Kruszonka pasuje też do innych ciast np.: z owocami. Moje dzieci ją uwielbiają i zawsze szukają kawałków z największą ilością kruszonki. Wszak to sama słodycz.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz