czwartek, 10 lutego 2011

Krem kawowy ( na duży tort )

Składniki:
  • 2 małe masła roślinne (ze słoneczkiem)
  • 4 całe jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżkę kawy naturalnej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubić na parze. Kawy rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kawę wlać do jajek i ostudzić. Masło zmiksować ze spirytusem. Powoli łyżką wlewać jajka z kawą i miksować. Gdyby się zważały należy dolewać odrobinę spirytusu. Utrzeć na gęsty krem.

Tym kremem przekładam tort bezowy. Z braku czasu kupuję gotowe placki na duży tort bezowy i przekładam je kremem. Następnie tort wstawiam na trochę do lodówki i mam smaczny deser dla rodziny i  dla gości. Gdy chcę mniejszy tort wtedy kupuję placki na mały tort a ilość składików zmniejszam o połowę.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz