Składniki:
- 2 małe masła roślinne (ze słoneczkiem)
- 4 całe jajka
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżkę kawy naturalnej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubić na parze. Kawy rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kawę wlać do jajek i ostudzić. Masło zmiksować ze spirytusem. Powoli łyżką wlewać jajka z kawą i miksować. Gdyby się zważały należy dolewać odrobinę spirytusu. Utrzeć na gęsty krem.
Tym kremem przekładam tort bezowy. Z braku czasu kupuję gotowe placki na duży tort bezowy i przekładam je kremem. Następnie tort wstawiam na trochę do lodówki i mam smaczny deser dla rodziny i dla gości. Gdy chcę mniejszy tort wtedy kupuję placki na mały tort a ilość składików zmniejszam o połowę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz