czwartek, 17 lutego 2011

Ogórki kanapkowe z curry

W mojej szklarni rosną dorodne ogórki. Gdy nazbieram ich odpowiednią ilość robię właśnie takie kanapkowe. Bardzo dobre zimą na kanapki. Moje dzieci je uwielbiają. Szczególnie smakują z pasztetem. A pracy przy ich wykonaniu nie ma zbyt wiele, ale potem można nimi zadziwić gości.

Składniki:

  • ogórki jednakowej wielkości ze skórką
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki curry

Wykonanie:

Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Do każdego słoika wrzucić łyżkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Ogórki ciasno poukładać w słoikach.
Zalewę ugotować.
Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz