W mojej szklarni rosną dorodne ogórki. Gdy nazbieram ich odpowiednią ilość robię właśnie takie kanapkowe. Bardzo dobre zimą na kanapki. Moje dzieci je uwielbiają. Szczególnie smakują z pasztetem. A pracy przy ich wykonaniu nie ma zbyt wiele, ale potem można nimi zadziwić gości.
Składniki:
- ogórki jednakowej wielkości ze skórką
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki curry
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Do każdego słoika wrzucić łyżkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Ogórki ciasno poukładać w słoikach.
Zalewę ugotować.
Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz