czwartek, 10 lutego 2011

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • woda
  • kiszona kapusta
  • suszone grzyby

Wykonanie:

Grzyby namoczyć, ugotować. Kapustę odcedzić i gotować zlewając wodę aż nie będzie kwaśna. Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę i dodać do grzybów. Kapustę z grzybami doprawić do smaku i gotować aż będzie miękka. Farsz nie może być kwaśny.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże, olej, ocet i ciepłą wodę tak aby ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste. Wyrobić dobrze ciasto.
Ciasto rozwałkowywać, kłaść farsz i foremką wycinać pierogi. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Pierogi są wyśmienite na wigilijną wieczerzę. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz