Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- woda
- kiszona kapusta
- suszone grzyby
Wykonanie:
Grzyby namoczyć, ugotować. Kapustę odcedzić i gotować zlewając wodę aż nie będzie kwaśna. Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę i dodać do grzybów. Kapustę z grzybami doprawić do smaku i gotować aż będzie miękka. Farsz nie może być kwaśny.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże, olej, ocet i ciepłą wodę tak aby ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste. Wyrobić dobrze ciasto.
Ciasto rozwałkowywać, kłaść farsz i foremką wycinać pierogi. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Pierogi są wyśmienite na wigilijną wieczerzę. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz