Przepis dostałam od znajomej, która przywiozła go prosto ze słonecznych Włoch. Bardzo posmakowała szczególnie dla mnie więc jest nieodłącznym elementem naszych rodzinnych spotkań. Nie trzeba żałować pieprzu, gdyż on nadaje pikanterii tej potrawie.
Składniki:
- surowy ogórek obrany ze skórki
- puszka zielonego groszku
- puszka kukurydzy
- torebka ugotowanego na sypko ryżu
- zielone oliwki
- czerwona papryka
- marchewka
- olej do smażenia
- puszka tuńczyka w oleju
- sól, pieprz
- majonez
Marchewkę pokroić w bardzo cienkie podłużne plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić.
Ryż wysypać do miski i rozmieszać. Dodać ogórek pokrojony w kostkę, odsączony groszek i kukurydzę. Wszystko wymieszać, dodać marchewkę i paprykę, oliwki pokrojone w plasterki oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Sałatkę można udekorować połówkami zielonych oliwek.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz