środa, 6 lipca 2011

Chałwowiec

Któż z nas nie lubi chałwy. W tym cieście to ona nadaje specjalnej nuty smakowej. Polecam gorąco na przyjęcia i codzienne spotkania przy kawie i herbacie.
 
        Ciasto:  

        Składniki:
  • 5 żółtek
  • 2 i ½  szklanki mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

 I warstwa:
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki miodu naturalnego 
  • 1 łyżka cukru
  • 20 dkg sezamu
 Wszystko rozpuścić na patelni. Lekko podsmażyć, ułożyć na surowym
placku i piec przez 30 min. Wystudzić.

 II warstwa:
  • kwaśny dżem
  • 5 białek
  • 1 szk. cukru
  • 10 dkg wiórek kokosowych
 Na surowe ciasto położyć kwaśny dżem. 
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki
kokosowe.
Pianę wyłożyć na placek z dżemem i piec 30 min.

 Masa chałwowa:
  • 1 kostka margaryny
  • 20 dkg chałwy waniliowej
    
 Rozpuścić margarynę i chałwę. Wymieszać na jednolitą masę. NIE
GOTOWAĆ!

 I placek posmarować przestudzoną i tężejącą masą chałwową.
Przykryć II plackiem. 

 Placki piec na papierze. Po ostygnięciu delikatnie zdejmować 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz