Któż z nas nie lubi chałwy. W tym cieście to ona nadaje specjalnej nuty smakowej. Polecam gorąco na przyjęcia i codzienne spotkania przy kawie i herbacie.
Ciasto: Składniki:
5 żółtek2 i ½ szklanki mąki20 dkg margaryny1 cukier waniliowy¾ szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. I warstwa:
5 dkg masła2 łyżki miodu naturalnego1 łyżka cukru20 dkg sezamu
Wszystko rozpuścić na patelni. Lekko podsmażyć, ułożyć na surowym placku i piec przez 30 min. Wystudzić. II warstwa:
kwaśny dżem5 białek1 szk. cukru10 dkg wiórek kokosowych
Na surowe ciasto położyć kwaśny dżem. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosowe. Pianę wyłożyć na placek z dżemem i piec 30 min. Masa chałwowa:
1 kostka margaryny20 dkg chałwy waniliowej
Rozpuścić margarynę i chałwę. Wymieszać na jednolitą masę. NIE GOTOWAĆ! I placek posmarować przestudzoną i tężejącą masą chałwową. Przykryć II plackiem. Placki piec na papierze. Po ostygnięciu delikatnie zdejmować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz