Składniki:
- 50 dag sztucznego miodu
- 25 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 2 torebki przyprawy do pierników
Wykonanie:
Miód roztopić w garnuszku, dodając margarynę i przyprawę do pierników. 10 dag cukru gotujemy z odrobiną wody. Tak przygotowany karmel łączymy z miodem, margaryną i przyprawą. Całość studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z resztą cukru. Dodajemy do nich ostudzoną masę z karmelem. Następnie cały czas ucierając wsypujemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do ciasta. wszysto dokładnie mieszamy. Wierzch ciasta posypać mąką i zostawić na noc. Następnego dnia rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm i wycinać foremkami dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Gorące włożyć do metalowego pudełka i zamknąć.
Pierniczki można też dać komuś w prezencie lub powiesic na choince. Gdy zamierzamy udekorować nimi drzewko to musimy zrobić w ciastecku dziurkę przed pieczeniem.Po upieczeniu można je też udekorować lukrem lub kolorowymi pisakami do zdobienia ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz