Wychodzi jak prawdziwie włoska, bardzo cieniutka i pyszna. Jest to ulubione danie moich dzieci.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy
- 30-40 dag żółtego sera
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek na środku i wsypać do niego pokruszone drożdże. Na drożdże wsypać cukier i wlać ½ szklanki ciepłej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ½ godziny. Następnie dodać sól, oliwę i resztę wody. Wyrobić ciasto. Blachę posmarować oliwą. Ciasto podzielić na 2 części i bardzo cieniutko rozwałkować. Wierz ciasta posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy. Położyć składniki według uznania i piec około 20 minut w temperaturze około 180 ºC. Następnie posypać starkowanym serem i zapiec aż ser się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz