wtorek, 15 lutego 2011

Pizza (porcja na dwie duże szuflady piekarnika)

Wychodzi jak prawdziwie włoska, bardzo cieniutka i pyszna. Jest to ulubione danie moich dzieci.

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy
  • 30-40 dag żółtego sera

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek na środku i wsypać do niego pokruszone drożdże. Na drożdże wsypać cukier i wlać ½ szklanki ciepłej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ½ godziny. Następnie dodać sól, oliwę i resztę wody. Wyrobić ciasto. Blachę posmarować oliwą. Ciasto podzielić na 2 części i bardzo cieniutko rozwałkować. Wierz ciasta posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy. Położyć składniki według uznania i piec około 20 minut w temperaturze około 180 ºC. Następnie posypać starkowanym serem i zapiec aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz