Zbliżają się ostatki i tak zwany śledzik, więc ta potrawa może królować na naszym ostatkowym stole.
Składniki:
- 1 kg śledzi małosolnych
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
Wykonanie:
Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w półplasterki. Z pozostałych składników zagotować zalewę. Gotować 5 minut. W ostatniej minucie gotowania do zalewy wrzucić paprykę i cebulę. Gotować jeszcze minutę. Zalewę ostudzić i zimną zalać śledzie.
Te śledzie pasują na każdą okazję. Smakują wyśmienicie i ciekawie wyglądają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz