wtorek, 15 lutego 2011

Śledzie

Zbliżają się ostatki i tak zwany śledzik, więc ta potrawa może królować na naszym ostatkowym stole.

Składniki:

  • 1 kg śledzi małosolnych
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
Wykonanie:

Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w półplasterki. Z pozostałych składników zagotować zalewę. Gotować 5 minut. W ostatniej minucie gotowania do zalewy wrzucić paprykę i cebulę. Gotować jeszcze minutę. Zalewę ostudzić i zimną zalać śledzie.

Te śledzie pasują na każdą okazję. Smakują wyśmienicie i ciekawie wyglądają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz