Robi się go w czerwcu, gdy kwitnie czarny bez. Moje dzieci piją go cały rok więc muszę robić 2 lub 3 porcje. Nadaje się zarówno do wody niegazowanej jak i gazowanej.
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 kilo cukru
- 15 dag kwasku cytrynowego
- 4 pokrojone cytryny ze skórką
- 20 kwiatów czarnego bzu
Wykonanie:
Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Ostudzić. Do syropu wsypać kwasek cytrynowy, wrzucić pokrojone dowolnie cytryny i kwiaty bzu. Zbierając kwiaty trzeba zwrócić uwagę, by nie było na nich meszki. Wszystko wymieszać i odstawić na 3 dni od czasu do czasu mieszając. Po trzech dniach przecedzić i wlać do butelek lub słoików. Zakręcić. Nie pasteryzować. Trzymać w chłodnym miejscu w piwnicy. Jest to syrop do rozcieńczania z wodą na chłodne i upalne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz