poniedziałek, 4 lipca 2011

Barszcz z parówkami

Składniki:

  • warzywa mieszane (ilość uzależniona od ilości jedzących)
  • 2 cebule
  • ½ kilo czerwonych buraków
  • ¼ kilograma kapusty białej
  • ½ kilo pomidorów
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • ¾ szklanki śmietany
  • 20 dag parówek
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • sól
  • cukier

Wykonanie:

Warzywa umyć. Buraki ugotować ze skórką. Warzywa, kapustę i cebulę drobno pokroić, włożyć do garnka. Składniki posolić, dodać masło i poddusić. Następnie wszystko zalać wrzącą wodą i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać utarte jabłka, buraki, fasolę i parówki pokrojone w plasterki. Zagotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do zagotowanej zupy dodać pomidory i jeszcze chwilę pogotować. Wlewać do talerzy i można smakować

Ta zupa jest dobra na każdą porę roku. Jest pyszna i ma wspaniały smak i aromat. Smakuje wszystkim i małym i dużym. Może uświetnić i codzienny i świąteczny obiad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz