Składniki:
- warzywa mieszane (ilość uzależniona od ilości jedzących)
- 2 cebule
- ½ kilo czerwonych buraków
- ¼ kilograma kapusty białej
- ½ kilo pomidorów
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- ¾ szklanki śmietany
- 20 dag parówek
- 1 łyżka masła
- 2-3 kwaśne jabłka
- sól
- cukier
Wykonanie:
Warzywa umyć. Buraki ugotować ze skórką. Warzywa, kapustę i cebulę drobno pokroić, włożyć do garnka. Składniki posolić, dodać masło i poddusić. Następnie wszystko zalać wrzącą wodą i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać utarte jabłka, buraki, fasolę i parówki pokrojone w plasterki. Zagotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do zagotowanej zupy dodać pomidory i jeszcze chwilę pogotować. Wlewać do talerzy i można smakować
Ta zupa jest dobra na każdą porę roku. Jest pyszna i ma wspaniały smak i aromat. Smakuje wszystkim i małym i dużym. Może uświetnić i codzienny i świąteczny obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz