poniedziałek, 4 lipca 2011

Zupa jarzynowa

Pojawiły się młode warzywa więc może taka zupa poprawi doda smaku naszemu codziennemu życiu

Składniki:

  • 1 kg warzyw mieszanych
  • 25 dag fasolki szparagowej lub zielonego groszku
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • ½ kilo pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag utartego sera
  • 2 łyżki zielonej natki pietruszki
  • sól

Wykonanie:

W zależności od pory roku i możliwości do zupy używam warzyw świeżych lub mrożonych.
Warzywa i cebulę obrać i pokroić. W garnku rozpuścić ½ łyżki masła, dodać warzywa i poddusić chwilę na małym ogniu. Następnie warzywa zalać wrzątkiem w zależności od tego jaką zupa ma mieć gęstość. Podgotować 10 minut. Następnie dodać fasolkę lub groszek i ziemniaki. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Chwilę pogotować. Zupę odstawić, dodać pietruszkę i resztę masła. Wszystko wymieszać.
Utarty ser włożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. Można jeść i delektować się oryginalnym smakiem tego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz