To ciasto tak posmakowało mojemu mężowi, że muszę je robić dość często. Smakuje rewelacyjnie i wygląda super.Ostatnio zawieźliśmy je w prezencie i też podbiło serca domowników. Jest bardzo proste w wykonaniu i właściwie mieszam je łyżką a pianę ubijam tradycyjną ubijaczką ręczną. Polecam naprawdę warto spróbować.
Składniki:
2 margaryny
2 szklanki cukru
6 łyżek wody
6 łyżek kakao
6 jajek
6 łyżek wódki
aromat rumowy
20-30 dag suszonych śliwek
1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować i lekko ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać żółtka, wódkę i aromat rumowy. Dokładnie wymieszać i odlać 2 szklanki masy. Do odlanej masy dodać suszone śliwki najlepiej pokrojone na plasterki.
Do reszty masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko. Na koniec dodać pianę ubitą z białek . Wszystko delikatnie wymieszać. Upiec placek. Ostudzić i przekroić na pół. Ciasto przełożyć masą ze śliwkami i polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz