poniedziałek, 4 lipca 2011

Masa cukrowa

Każdy lubi mieć ciekawie udekorowany tort lub ciasto. Ozdoby z masy cukrowej są ciekawe i trwałe.

Składniki:  

  • 1/2 kostki margaryny lub masła 
  • 1 szkl wody 
  • 25 dkg mąki pszennej 
  • 1/2 kg cukru pudru 
  • barwniki spożywcze ( zamiast barwników można użyć np. soku z buraka itp.)
Wykonanie:

          "Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

         Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelować poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było kłopotu - przykryć naczynie folią, lub włożyć masę do woreczka.
         Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
         Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz