poniedziałek, 4 lipca 2011

Śledzie w zalewie

Te śledzie mają niepowtarzalny smak. Zawsze, gdy pojawiają się na stole cieszą się powodzeniem biesiadników.

Składniki:

  • 1 kg śledzi małosolnych

Zalewa:

  • ½ szklanki octu 10%
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • ziele angielskie
  • goździki
  • licie laurowe
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka surowa

Najpierw przygotowujemy zalewę. Do wody wlać ocet i oliwę, dodać cukier i przyprawy. Wszystko gotować 5 minut od momentu zagotowania. Po 4 minutach gotowania do zalewy dodać cebulę pokrojoną w półplastry i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotować jeszcze minutę. Ostudzić. Zimną zalewą zalać pokrojone na niewielkie kawałki śledzie. Najlepiej smakują następnego dnia, gdy śledzie przejdą zalewą.
Gdy zbliża się jakaś uroczystość rodzinna przygotowuję te śledzie kilka dni wcześniej, wtedy mam pewność, że będą smakować wyśmienicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz