Składniki:
- 12 małych ziemniaków
- ¾ litra bulionu
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone ziemniaki zalać bulionem i piec 15 minut w piekarniku.
Cebulę obrać, posiekać i wymieszać z mielonym mięsem. Mięso doprawić solą, pieprzem i gałką.
Podpieczone ziemniaki wyjąć z naczynia i wydrążyć. Wydrążony miąższ ziemniaczany rozgnieść widelcem i wymieszać z mięsem. Masą mięsną nadziać wydrążone ziemniaki. Powtórnie włożyć do naczynia żaroodpornego z bulionem. Zapiekać 30 minut.
To danie jest bardzo smaczne z młodych ziemniaczków. Pasuje na letni niedzielny obiad ale można nim także zaskoczyć swoich gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz