poniedziałek, 4 lipca 2011

Ziemniaki z mielonym mięsem.

Składniki:

  • 12 małych ziemniaków
  • ¾ litra bulionu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone ziemniaki zalać bulionem i piec 15 minut w piekarniku.
Cebulę obrać, posiekać i wymieszać z mielonym mięsem. Mięso doprawić solą, pieprzem i gałką.
Podpieczone ziemniaki wyjąć z naczynia i wydrążyć. Wydrążony miąższ ziemniaczany rozgnieść widelcem i wymieszać z mięsem. Masą mięsną nadziać wydrążone ziemniaki. Powtórnie włożyć do naczynia żaroodpornego z bulionem. Zapiekać 30 minut.

To danie jest bardzo smaczne z młodych ziemniaczków. Pasuje na letni niedzielny obiad ale można nim także zaskoczyć swoich gości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz